dijous, 24 d’abril del 2014

El CEDIM localitza una de les proves de guix de l'escultura que decorava la façana del desaparegut Cafè Torino de Barcelona

Durant l'estudi de les llars de foc dissenyades per Lluís Domènech i Montaner per a la Domenechiana 2-3, es va identificar la prova en guix de l'escultura que Dídac Massana va realitzar per la façana del desaparegut Cafè Torino de Barcelona, que es trobava al xamfrà entre Passeig de Gràcia i Gran Via. 

El Turinès Flaminio Mezzalama, gerent de Martini & Rossi va introduir el vermouth a Espanya i va obrir el seu establiment en el millor carrer de la ciutat. En la construcció i decoració del local hi participà Antoni Gaudí, Pere Falqués, Josep Puig i Cadafalch i Ricard de Capmany com a decorador. El local s'inaugurà el 1902 i el 1903 va rebre el guardó com a millor local de la ciutat. 


El Cafè Torino de Barcelona amb l'escultura de Dídac Massana que decorava la façana de l'establiment.
El Cafè Torino va tancar les seves portes el 1911 i més tard va ser destruït amb la conseqüent pèrdua d'una de les obres més representatives del Modernisme, punt de trobada de grans intel·lectuals i turistes que s'acostaven a veure la fastuosa façana i alhora provar la beguda italiana de moda.

Prova en guix presidint la llar de foc de l'Hotel de Santa Fe del Montseny

La façana destacava pels seus grans finestrals ovalats d'estil Art Noveau partits per una ampla columna amb un relleu escultòric que representa una figura femenina típicament modernista i envoltada de fulles de ceps i raïms, segurament per la relació que hi té amb el producte que es venia al Cafè Torino: el vermouth.

El guix remata la boca de la llar de foc recoberta per ceràmica vidriada blanca amb tres nivells que es troba entre el rebedor i el menjador de l'Hotel de Santa Fe del Montseny. 

L'Hotel va ser un encàrrec de Ramon de Montaner al seu nebot Lluís Domènech i Montaner l'any 1910 però va ser acabat pel seu fill Pere Domènech Roura entre el 1912 i el 1914, amb l'objectiu de fer un hotel per a la burgesia que volia descansar a la Vall de Santa Fe del Montseny. L'hotel fou aixecat al costat mateix de l'antiga ermita que ja existia en aquell indret i adoptà un aire de castell medieval molt semblant al Castell de Santa Florentina que s'acabava de bastir en aquells mateixos anys.