dijous, 26 de març del 2015

El proper dimecres 15 d'abril, presentem el número 5 de la revista Domenechiana



El proper dimecres 15 d'abril, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner presentarà el número 5 de la revista Domenechiana. Aquesta vegada, la presentació es realitzarà a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, antiga Editorial Montaner i Simon. 

L'acte anirà a càrrec del president del CEDIM, Carles Sàiz i comptarà amb la intervenció dels autors dels articles: 

Núria Homs, historiadora de l'art i conservadora de la Fundació Antoni Tàpies, ens parlarà sobre l'edifici que Ramon Montaner i Francesc Simon van encarregar a Domènech i Montaner per allotjar-hi la nova seu de l'editorial. 
Gemma Martí, restauradora de béns culturals, ens farà una anàlisi del palau que Ramon Montaner es va fer construir al carrer Mallorca i que fou el punt d'inici de l'arquitectura floral de Domènech. 
Sergi Alcalde, arquitecte tècnic, i Carles Sàiz, historiador, ens parlaran de la casa d'estiueig de Francesc Simon al barri de Gràcia, el primer encàrrec signat per Domènech.
A banda dels articles dedicats a l'Editorial Montaner i Simon i als seus fundadors, Miquel Terreu, investigador i tècnic de l'Arxiu Històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, analitzarà la part del projecte de l'Hospital que no s'arribà a realitzar, i del qual ens en podem fer una idea gràcies a les recreacions en 3D basats ens els plànols i esbossos originals. 
L'investigador i exalcalde de Canet, Josep Rovira, ens acostarà a les anècdotes i vivències de Lluís Domènech i Montaner a la població de Canet de Mar, on hi passava llargues temporades.
Els arquitectes Núria Amat i Josep M. Lapeyra ens explicaran detalladament l'original disseny que Domènech i Montaner va fer per a la botiga de la Casa Navàs a Reus. L'escriptor i investigador Xavier Mas, ens oferirà un repàs de les creus domenequianes que han presidit el cim de la muntanya de Canet i dels desafortunats esdeveniments que van fer-les caure diverses vegades. 
La filòloga Montserrat Masvidal, ens introduirà en la vessant literària de Domènech i Montaner, i ens explicarà la seva relació amb els Jocs Florals. 
I finalment, l'historiador Carles Sàiz reconstruirà virtualment el projecte que Domènech i Montaner realitzà per a la casa del president Francesc Macià a Lleida, un treball inèdit fruit de la investigació, la reflexió i la reconstrucció a partir de peces i documentació dispersa que ha anat unint com en un autèntic trencaclosques.

Us hi esperem!