diumenge, 30 de juny del 2019

Presentació del llibre "La Casa Domènech. L'arquitectura íntima de Domènech i Montaner" a can Rocosa de Canet de Mar

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Presentació del llibre "La Casa Domènech de Canet de Mar" al pati de can Rocosa. (Foto: Anna Martí)
Aquest divendres el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va presentar el llibre "La Casa Domènech (1919-2019). L'arquitectura íntima de Domènech i Montaner" al pati de can Rocosa de Canet de Mar, seu de la institució domenequiana. L'acte va comptar amb la presència dels autors del treball, Sergi Alcalde, Carles Sàiz, Gemma Martí i Jordi Soler. Els autors van explicar que el llibre encetava una sèrie d'activitats que ha programat el CEDIM per commemorar el centenari de la Casa Domènech, la darrera obra modernista que va projectar l'arquitecte. De cara a la Fira Mercat Modernista del mes de setembre el CEDIM continuarà commemorant l'efemèride amb un taller de ceràmica decorativa, que reproduirà les peces de la façana de can Domènech, i abans d'acabar l'any, es presentarà el primer retallable pedagògic del CEDIM, amb la Casa Domènech com a element gràfic.

foto de Carles Sàiz Xiqués.
Panoràmica de l'acte de presentació. (Foto: Anna Martí)

El llibre "La Casa Domènech de Canet de Mar" recull la història de can Domènech, des dels seus orígens urbans al segle XVI, passant per la compra de les propietats per part de la família Domènech a finals de segle XIX i, després de contextualitzar els Domènech i les vingudes a fer l'estiueig a Canet de Mar, analitza la reforma que va fer Lluís Domènech a can Rocosa entre 1904 i 1905 i posteriorment l'ampliació i arranjament de les dues cases de la riera entre 1918 i 1919 per convertir-les en la Casa Domènech, tal com avui encara es pot veure. El treball, d'alt contingut gràfic, amb imatges antigues, actuals i diferents plànols i esbossos de les obres, també analitza el mobiliari interior de l'edifici  -i fa un especial incís en el moble paraigüer que presidia el vestíbul de la casa- i el llibre es tanca amb un extens estudi genealògic de l'ascendència de la família Domènech i dels Montaner i dels Roura i els Carnesoltas.

A l'acte de presentació hi van participar una setantena de persones i hi va ser present l'alcaldessa de Canet, Blanca Arbell i la tinent d'alcalde Rosabel Madrid, a més de diferents néts i besnéts de Lluís Domènech i Montaner. I per cloure l'acte, el CEDIM i la companyia de teatre "El Centru" van obsequiar als assistents amb una teatralització domenequiana que va anar a càrrec de les actrius Montse Estarlich i Cati Forcano.




dimarts, 25 de juny del 2019

Aquest dissabte, el CEDIM va fer la visita guiada a la Casa Roura de Lluís Domènech i Montaner





    


Aquest dissabte el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va organitzar una nova edició de la visita guiada a la Casa Roura de Canet de Mar. L'activitat va comptar amb un bon nombre d'assistents que van poder gaudir d'aquest emblemàtic edifici de finals de segle XIX obra de Lluís Domènech i Montaner. Es va explicar qui va encomanar l'edifici a Domènech, els artesans que hi van participar, els personatges que hi van viure i vam desvetllar els secrets que avui encara amaguen els seus murs. Una visita interessant que els assistents van combinar amb un excel·lent dinar d'inspiració domenequiana de la mà del xef de la casa, Francesc Martínez (6Q Restaurant Modernista). Una experiència única!


dilluns, 17 de juny del 2019

Aquest dissabte, visita comentada a la Casa Roura de Canet

Vols conèixer la casa d'estiueig que Lluís Domènech i Montaner va dissenyar a Canet de Mar?
Sabràs qui n'eren els propietaris, com es va construir i quins artesans van col·laborar amb l'arquitecte en la construcció d'aquesta magnífica casa. I si vols, pots acabar la visita amb un dinar d'inspiració domenequiana de la mà del xef de 6Q Restaurant, Francesc Martínez.
Aquest dissabte 22 de juny no t'ho perdis, és una bona ocasió per endinsar-te en l'obra del genial arquitecte! Cal reserva prèvia a lluisdomenechmontaner@gmail.com o al telèfon 652882457


dissabte, 15 de juny del 2019

Aquest matí, ruta "Lluís Domènech i Pere Domènech. Modernisme i Modernitat a Canet de Mar" i visita guiada a la Casa Thomas de Barcelona

Ruta Lluís Domènech i Pere Domènech per Canet
Aquest matí el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) ha organitzat dues rutes pel patrimoni domenequià. D'una banda, la ruta "Lluís Domènech i Pere Domènech. Modernisme i modernitat a Canet de Mar"; un itinerari que ens descobreix el Canet modernista de 1900, amb obres com la Casa Domènech, l'Ateneu i la Casa Roura, totes de Lluís Domènech i Montaner i, seguint pel centre de la població es visita també les obres del seu fill, Pere Domènech; la Casa Floris, la Casa Font i la Casa Serra, que contribueixen a vertebrar la imatge moderna del Canet d'inicis de segle XX. 

I al mateix temps, el CEDIM també ha organitzat una nova edició de la visita comentada a l'interior de la Casa Thomas de Barcelona, una casa que combina l'habitatge de la família Thomas amb el negoci de la fototípia als baixos de l'edifici. En la visita s'ha pogut visitar les diferents parts del taller, els despatxos, el vestíbul d'entrada a l'habitatge i hem acabat la visita amb una anàlisi de la façana. 

La ruta Lluís Domènech i Pere Domènech compta amb el suport i col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner i la visita guiada a la Casa Thomas compta amb el suport de Cubiñá Barcelona, Ruta del Modernisme i l'Institut Ramon Muntaner.

Visita guiada a la Casa Thomas de Barcelona (CEDIM)




divendres, 14 de juny del 2019

Ahir i avui, visites guiades al Castell de Santa Florentina amb els alumnes de 1r d'ESO de l'IES Lluís Domènech i Montaner





Aquest matí, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner ha fet una visita comentada al Castell de Santa Florentina per als alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Lluís Domènech i Montaner, de Canet.

Es tracta d'una visita on els guies combinen la història medieval de l'edifici, des del Mas Turris a la Casa Forta del segle XVI, amb una segona part on s'explica l'ampliació de l'immoble que va portar a terme l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner a finals de segle XIX i començaments del segle XX.

dilluns, 3 de juny del 2019

Gran convocatòria de públic a la 15a Fira Modernista de Barcelona



Les activitats del CEDIM superen totes les expectatives

Aquest cap de setmana, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va ser present, com cada any, a la 15a Fira Modernista de Barcelona on l'entitat va portar a terme un extens programa d'activitats culturals. 

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de CEDIM - Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner.

A banda de tenir-hi presència institucional amb l'estand promocional, on els visitants podien gaudir de tota la oferta de rutes, llibres i on també es podien adquirir els diferents números de la revista Domenechiana, el CEDIM va realitzar cinc sessions de la Ruta "El Modernisme burgès de Lluís Domènech i Montaner", amb totes les places exhaurides. 

La Ruta burgesa és un recorregut per les diferents obres que l'arquitecte va aixecar a l'Eixample Dret. En aquest itinerari guiat vam descobrir la història i els detalls d'edificis singulars de Domènech i Montaner com la Casa Lamadrid, la Farmàcia Duran i Espanya, el Palau Montaner, la Casa Thomas, l'Editorial Montaner i Simon i la Casa Lleó Morera. La iniciativa va comptar amb la col·laboració de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, Cubiñà Barcelona, la Fundació Antoni Tàpies, la Farmàcia 1896 i l'Institut Ramon Muntaner

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.

A banda de les rutes, durant els tres dies el CEDIM també va organitzar el taller de mosaic domenequià on els assistents podien realitzar una mostra de tessel·les inspirat en els dissenys de Lluís Domènech i Montaner. La convocatòria d'aquesta activitat va superar les expectatives i durant hores l'estand del CEDIM va quedar ple de gom a gom. 

foto de Carles Sàiz Xiqués.

foto de Carles Sàiz Xiqués.


I per acabar la jornada, el diumenge, gràcies a la col·laboració dels Geganters de Canet de Mar, vam poder gaudir de la presència dels capgrossos de Lluís Domènech i la seva dona Maria Roura que van obrir la rua gegantera de Transeixample dels Arreplegagegants.

foto de Geganters de Canet.
Maria Roura i Lluís Domènech a la Fira Modernista de Barcelona. Geganters de Canet