Les comissàries de l'Any Domènech i Montaner, Gemma Martí i Clàudia Sanmartí han fet un balanç molt positiu
de la commemoració i han destacat les més de 250 activitats que s'ha portat a terme
L'acte ha comptat amb la intervenció dels cantaires de l'Orfeó Català
Representants de l'Ajuntament de Barcelona, Reus i Canet i el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner,
tots ells integrants de la Taula Lluís Domènech i Montaner
El Recinte Modernista de Sant Pau ha acollit aquesta tarda, l’acte de cloenda de l’Any Domènech i Montaner, on han participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i les comissàries de la commemoració, Gemma Martí Rey i Clàudia Sanmartí Martínez. En l’esdeveniment també hi han assistit familiars de Domènech i Montaner, entre altres personalitats. Els cantaires de l’Orfeó Català han acompanyat amb música aquesta gran commemoració.
El Govern va declarar el 2023 Any Domènech i Montaner per commemorar els cents anys de la mort del que va ser el pare del modernisme català. Durant tot un any, s’han organitzat prop de 250 activitats d’actes i activitats amb l’objectiu de posar en valor la figura de l’arquitecte, donar a conèixer totes les seves facetes i difondre la seva obra arreu del país. Rutes, visites guiades, congressos, cicles de conferències, concerts, recitals poètics, exposicions, accions pedagògiques i novetats editorials, entre d’altres. El programa d’activitats ha comptat amb el suport de 50 entitats col·laboradores i s’ha dut a terme principalment a Barcelona, Reus i Canet de Mar; amb esdeveniments a Manresa, Tarragona, Palma, Comillas o Nova York, entre altres localitats.
La consellera de Cultura ha destacat que “Domènech i Montaner dissenyava edificis pensant en les persones, en la seva salut i el seu benestar; que ens va ensenyar el poder de la cultura; i que estava compromès amb el país i la seva gent”. En paraules de Natàlia Garriga: “Va ser un arquitecte excursionista: va moure’s per Catalunya per prendre nota de quin era l’estat en què es trobava el nostre patrimoni. Fa gairebé cent anys, passejar per les ruïnes de Sant Pere de Rodes o l’interior de les esglésies de Taüll i copsar la magnitud del seu valor històric, social i cultural, era més aviat una proesa. Ell va ser un dels pioners en descobrir-nos el nostre propi patrimoni.”
El comissariat de l’Any Domènech i Montaner, format per Gemma Martí Rey i Clàudia Sanmartí i Martínez, han valorat l’any amb molta satisfacció, superant amb escreix els objectius de la commemoració: “S’ha incrementat el nombre de visites al patrimoni domenequià; les activitats de la commemoració han estat descentralitzades, ja que l’arquitecte va treballar en diferents ciutats i municipis, per tant, les propostes han viatjat arreu del país; la diversitat d’accions (acadèmiques, lúdiques, culturals, musicals) i la gran quantitat d’entitats involucrades han aconseguit acostar diversos públics al món de Domènech i Montaner”.
Activitats de l’Any Domènech i Montaner
Amb l’objectiu de donar a conèixer els resultats de les noves investigacions al públic general s’han celebrat conferències arreu del territori com el Congrés Lluís Domènech i Montaner (entre Canet, Barcelona i Reus) i s’han publicat 15 monografies dedicades a la figura i l’obra de l’arquitecte.
S’han organitzat 19 exposicions de diferent temàtica, algunes d’elles itinerants, per divulgar el coneixement sobre Domènech i Montaner de forma didàctica. A més, s’han dut a terme activitats amb l’objectiu d’apropar-se al públic no expert: xerrades i cicles de conferències arreu del territori, tertúlies amb els autors de les publicacions i programes de ràdio, entre d’altres.
Per incrementar el número de visitants al patrimoni domenequià, s’han posat en marxa vals descompte per incentivar les visites, entrades i rutes combinades, visites guiades i teatralitzades. A més, s’han fet accessibles edificis domenequians no visitables, com el cafè restaurant de la Ciutadella (Castell dels Tres Dragons), la Casa Lleó Morera i la Casa Fuster de Barcelona.
L’exposició itinerant “Domènech i Montaner, Patrimoni Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut”, que viatjarà a Brussel·les al 2024, ha contribuït a internacionalitzar la figura de Domènech i Montaner. S’ha dut a terme un concurs de fotografia a Brussel·les i s’han realitzat entrevistes, reportatges i documentals a mitjans europeus.
Finalment, per acostar el Modernisme als més joves, s’han organitzat activitats pedagògiques a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, a l’Institut Pere Mata, a la Casa Navàs, al Palau de la Música i al Recinte Modernista de Sant Pau, entre d’altres. Diversos centres educatius de Reus i Canet de Mar s’han aproximat a la figura de Domènech amb tallers, visites guiades, programes de ràdio i fins i tot un carnaval temàtic.